Wat is rijangst?

Oorzaken van rijangst

Rijangst kan onstaan door een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeval. Ook kan het dat door heel lang niet auto of motor te hebben gereden angst om weer achter het stuur te kruipen ontstaat. Soms is er ook een andere oorzaak, dat tot uitdrukking komt in angst om te rijden.

Naast angst voor actief rijden, zijn er ook mensen die niet (meer) naast een andere bestuurder plaats durven nemen: bijrijdersangst. Vaak sluipen de verschillende angstvormen er gelijdelijk in. Het begint klein als 'afkeur' voor het rijden, tot een het zich ontwikkelt tot een engste angst.

Niet alle angstvormen zijn als rijangst te behandelen, ondanks dat ze zich daar ook in uiten. Voor we starten met coaching bepalen we in de intake of het verstandig is om een angst eerst op een andere manier te behandelen. Zo komen we samen tot een aanpak waar u het meest bij gebaat bent.

Wie krijgen er rijangst?

Elke bestuurder (of bijrijder) kan een angst voor het rijden ontwikkelen. Jong en oud, mannen en vrouwen, ervaren en onervaren bestuurders. Het is niet iets om u voor te schamen, ondanks dat dat wel vaak gebeurd.

Wat kun je aan rijangst doen?

Een effectieve methode om rijangst aan te pakken is coaching. Ik ben als ervaren rijinstructeur aanvullend opgeleid om mensen met rijangst te coachen. Coaching is géén veredelde rijles. Een belangrijk onderdeel van het coachen bevindt zich dan ook buiten de auto. Uiteindelijk is het doel om weer met vertrouwen op pad te kunnen, daar werken we naar toe.

Wanneer de rijangst dusdanig ernstig is dat het voor coaching nog te vroeg is, zal ik een aangepaste route adviseren. Denk hierbij aan psychologische hulp. Samen bepalen we zo de meest geschikte aanpak.

Contact opnemen met Rijangstcoach Kasius

 Waarom Rijangstcoach Kasius?